De perfecte ochtendroutine

De boeken, zoals Miracle Morning en The 5AM Club, zijn immens populair. YouTube staat vol met de meest inspirerende ochtendroutines van bekende mensen… Alles om jou met één ding te helpen, namelijk het creëren van de meest gezonde, zaligmakende ochtendroutine. Ja, ik heb ze ook gelezen. Dus ja, ook ik ben dagen begonnen met een half uur sporten, schrijven en mediteren. En met koud douchen overigens… totdat het winter werd… brr… En vandaag wil ik met je delen wat ik daarvan geleerd heb, zodat jij jouw fijnste ochtenden ooit kan beleven door de perfecte ochtendroutine. Om teleurstelling te voorkomen; het is waarschijnlijk niet wat je denkt dat het is.

Er is allemaal wat voor te zeggen hoor; starten met beweging, met tijd voor jezelf, met schrijven, met dankbaar zijn. Allemaal hele waardevolle ingrediënten voor een gelukkig en fijn leven. Maar waarom proberen we dit massaal in een ochtend te proppen? In het begin kon ik prima sporten, schrijven en mediteren binnen een uur. Oké, misschien anderhalf. Maar nadat de energie van iets nieuws beginnen er wat af was, ging dit steeds langer duren. Uiteindelijk wilde ik eigenlijk ook tijd maken voor een gezond ontbijt en was ik het zat om elke keer in sportkleren te starten met mijn werkdag. Dat mondde uit in een ochtendroutine van 2 tot 2,5 uur. Mijn voorbereiding op de dag nam al bijna een dagdeel in beslag, waardoor ik met een gevoel van achterstand aan mijn dag begon. Ik voelde me ontevreden, geïrriteerd en onvoldaan.

Waar gaat het over?

Herkenbaar of misschien wel helemaal niet? In beide gevallen is het interessant om te onderzoeken waar dit over gaat. Waarom ziet jouw ochtend eruit zoals hij eruit ziet? Welke keuzes maak je? Waar raakt dit jouw persoonlijke thema’s?

Vergeet de perfecte ochtendroutine

Wat voor iemand anders de perfecte ochtendroutine is, hoeft die van jou niet te zijn. Wat is perfectie überhaupt eigenlijk? Maar wat dan wel? Met ‘nee’ zeggen tegen de perfecte ochtendroutine, zeg je ‘ja’ tegen iets anders: Waar wil jij je tijd aan besteden in de ochtend. En vooral; wat is jouw doel, jouw prioriteit op dit moment? Werk daar vooral aan wanneer je dag begint. Is jouw doel van deze periode om een boek te schrijven? Begin elke dag met het schrijven van 1000 woorden. Wil je dit jaar x kilo afvallen? Begin je dag met een work-out. Wil je meer genieten en plezier beleven in het leven? Schrijf je zorgen op en de dingen waar je dankbaar voor bent. Begin met jouw prioriteit en vergeet de rest. De rest komt later wel. Of ook niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *