Waarom ‘doen wat je leuk vindt’ niet helpend is

Ik behoor tot een generatie tegen wie veelvuldig is gezegd; ‘je moet doen wat je leuk vindt’. Dat betekent dat het belangrijk is dat je werk doet wat je leuk vindt, dat je je vrije tijd besteedt aan iets wat je leuk vindt. Toch merk ik bij mijn coachees en bij mezelf dat dit niet helpend is. ‘Doen wat je leuk vindt’ is een belemmerende overtuiging.

‘Je moet doen wat je leuk vindt’. Makkelijker gezegd dan gedaan. Wat als je niet zo goed weet wat je precies leuk vindt? Als je niet per definitie één hobby hebt of één bepaalde functie waar je elke dag blij van wordt. Dan moet je dus wat anders doen en op zoek gaan naar dat wat je wel leuk vindt. Toch? Bij velen leidt dit tot een ellenlange zoektocht of een constante twijfel.

‘Je moet doen wat je leuk vindt’. En wat nou als ik dingen moet doen die ik niet leuk vindt. Of hoef ik dat dan ook niet? Best fijn als dat zou kunnen, maar we hebben allemaal te maken met een fenomeen dat ‘het leven’ heet. Dus hóe dan? Dingen doen die niet leuk zijn horen nou eenmaal bij het leven. Al helemaal dingen die op de korte termijn niet leuk zijn.

Een paar voorbeelden. Ik heb écht niet per se zin om naar de tandarts te gaan of aan het werk te gaan. Om salade te eten voor de lunch, fysiotherapie oefeningen te doen of om te sporten. En als je bent grootgebracht met de overtuiging dat ‘je moet doen wat je leuk vindt’ dan zit dit op deze momenten in de weg. Er ontstaat een strijd die zich keer op keer blijft herhalen. Die je niet helpt om de dingen te doen die je wilt doen, om te zijn hoe je wilt zijn. Op de korte of op de lange termijn.

Wees bereid te investeren

Soms helpt het om in plaats daarvan bereid te zijn te investeren. Om op korte termijn dingen te doen die niet leuk zijn, om daar op de lange termijn extra van te kunnen genieten.

‘You can’t control the waves, but you can learn how to surf’

Ik hou van deze uitspraak. Maar wie wel eens op latere leeftijd heeft leren surfen, die weet dat ook leren surfen ook niet altijd van een leien dakje gaat. Het is niet per se altijd leuk. Je zult eerst je grote schuimrubberen surfplank naar de zee moeten slepen. Onderweg komen er misschien wat windvlagen langs die jou en je windvanger van je stuk willen brengen. En met een beetje pech is het zand zo heet onder je voeten dat dat niet per se relaxed is. Als je dan vervolgens in de zee bent aanbeland, kost het de meeste mensen wat zouthappen voordat ze als een leven genietende surfdude of surfgirl staan te shinen op de golven. En daar moet je wel toe bereid zijn. Je moet bereid zijn om op de korte termijn door te zetten. Wat helpend kan zijn is om in deze situaties te genieten van het proces. Waar kan je je aandacht op focussen wat positief is? Misschien ben je in goed gezelschap, misschien schijnt de zon. Houd je lange termijn visie voor ogen en gá ervoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *