Perfectionisme; zo ga je ermee om!

Je ben een perfectionist. Je lat ligt altijd hoog en je bent streng voor jezelf. Als je faalt, dan kan je niemand anders de schuld geven behalve jezelf. Je bent kritisch. Op anderen, maar ook op jezelf. Daardoor ben je nooit écht tevreden met je resultaten. Het kan altijd beter. Je wilt jezelf ook graag verbeteren. Want stilstand staat praktische gelijk aan achteruitgang. Daarom zet je door.

Herken je jezelf in een aantal van de punten hierboven? Dan zou er wel eens een portie perfectionisme in je kunnen schuilen! Ik geef je 5 praktische tips.

Is perfectionisme erg?

Nee hoor. Dat hoeft het helemaal niet te zijn. Totdat het dat wel is. En dan bedoel ik; totdat je er last van krijgt. En ook dat is niet ondenkbaar. Perfectionisme kan namelijk gepaard gaan een gevoel van druk of zelfs met faalangst. Het kan zijn dat je bang bent om fouten te maken of mensen teleur te stellen.

Perfectionisme kan ook energie gaan vreten omdat je alle ballen aan het hooghouden bent. Dat je piekert over hoe je alles rond gaat breien. Gedachtes volgen elkaar in rap tempo op en voor je het weet zit je enkel nog in je hoofd. Wat er verder gebeurt in je lijf? Dat doet er niet toe.

Hoe ga je om met perfectionisme?

Perfectionisme is een houding. Je kan het ook een vaardigheid noemen die door is geslagen in een valkuil. Dat betekent dat je kan leren om er goed mee om te gaan. Hier alvast een aantal praktische tips:

1. Vertraag

Ho, stop! Je zit in een sneltrein die maar door blijft denderen. Stap er even uit. Kijk eens of je jezelf van een afstandje kan observeren. Waar ben je nou eigenlijk mee bezig? Helpt dit je? Of ben je eigenlijk aan het rondrennen als een kip zonder kop? Herken je dit? Sta dan letterlijk even stil en haal een paar keer adem. Heb even aandacht voor wat er speelt in je lichaam en voor wat het nodig heeft. Welke keuze gaat je nu helpen? Vaak weet je op zo’n moment best wat je te doen staat. Aan jou de keuze; ga je door zoals je deed of maak je een andere keuze.

2. Heb vertrouwen

Angst is niet goed bestand tegen vertrouwen. Heb vertrouwen in je talenten en kwaliteiten. Die brengen je namelijk ver. Maar die brengen je niet tot perfectie en voorkomen ook niet dat je fouten maakt. Fouten maken ons menselijk. Dus maak ze, neem eigenaarschap voor je fouten en leer ervan.

3. Zeg eens ‘nee’

Je gaat niet iedereen tevreden kunnen houden. Niet iedereen in het leven gaat jou leuk en aardig vinden. En als dat wel zo is, hoe tevreden ben je dan met je leven en het leven dat je leidt? Dus ga na waar je zelf behoefte aan hebt en wat jij belangrijk vindt. Grote kans dat je daar minder tijd en aandacht voor hebt dan je misschien zou willen. Wil je dat veranderen? Begin dan met ‘nee’ zeggen tegen de dingen waar je minder aandacht aan wilt besteden. Want ‘nee’ zeggen betekent dat je ‘ja’ zegt tegen iets of iemand anders. Zeg je ‘nee’ tegen die afspraak met die vriendin? Dan zeg je ‘ja’ tegen de persoon met wie je die tijd wel gaat doorbrengen; misschien wel tegen jezelf, je kinderen of je partner.

4. Vraag om hulp

Hulp? Dat heb jij waarschijnlijk helemaal niet nodig. Want je bent prima in staat om voor jezelf te zorgen. Jij komt er wel. Daar zit vast een kern van waarheid in. Maar bedenk eens hoe je er wilt komen. Wil jij fluitend over de finish komen? Like a walk in the park? Of kom jij na een marathon met je tong op je knieën over de eindstreep? Hierna zit je dagen moe, chagrijnig of erger op de bank. Het is niet erg om mensen om een steuntje in de rug te vragen. Begin eens met mensen die dicht bij je staan. Een familielid, een goede vriendin of je partner. Als je de juiste vraag stelt, weet ik zeker dat ze je willen helpen!

5. Wees dankbaar

Als perfectionist heb je waarschijnlijk de neiging om altijd als eerste te zien wat nog niet goed of perfect is. Daarom is het juist voor jou zo belangrijk om je mindset te trainen om te focussen op het positieve. Dat kan je doen door bewust dankbaar te zijn. Simpelweg door dagelijks een aantal dingen op te schrijven waar je oprecht dankbaar voor bent. Vergeet niet om ook de tijd te nemen om de dankbaarheid voor deze dingen te voelen.

Met deze tips kan je uiteraard zelf aan de slag. Heb je het idee dat je daarnaast nog wat hulp kan gebruiken dan kan een coach uitkomst bieden.

In mijn werk heb ik veel te maken met mensen zoals jij. Het thema ‘perfectionisme’ komt daarbij vaak aan bod. Ik heb dus veel ervaring om je hierbij te helpen. Wil je met mij in contact komen? Stuur een bericht via dit formulier en ik neem contact met je op:

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *